1. הנפילה של המקדש הראשון
המקדש הראשון בירושלים היה מקדש יהודי שנבנה בירושלים על ידי המלך שלמה בשנת תשע למלכותו. ב-586 לפני הספירה נכנסו הבבלים לעיר והרסו את המקדש. זה היה קרוב לסוף מלחמת המקדש, המלחמה בה הבבלים הכריחו את ישראל להיעזב את כל הממלכה הדרומית שלה ולשוב לעיר כדי להגן על המקדש.
הנפילה של המקדש הראשון הייתה אירוע עצום בהיסטוריה של ירושלים. המלחמה החלה במרכז העיר והתפשטה לכל רחבי העיר. הבניין של המקדש הורס כאשר צבא הבבלים תקף אותו והשמיד את הקירות העזות שלו. הייתה ריבוי פצצות ומצור, והמקדש סופות נפל.
הכיבוש של ירושלים והנפילה של המקדש הראשון היו אירועים קריטיים בהיסטוריה של העיר. מאז נפילתו של המקדש הראשון, ירושלים עברה דרך של שינויים רבים ומרתקים. עם זאת, הרעיון של המקדש נשאר חי ודומיננטי ברוח העיר ובתרבותה.
2. השלטון הרומי והמקדש השני
השלטון הרומי בעיר ירושלים התחיל בשנת 63 לפני הספירה, כאשר הוכבשה ירושלים על ידי הקיסר פומפיוס. במהלך השלטון הרומי, הוקמה בעיר בניין גדול בשם המקדש השני, שהפך למרכז הדתי והציוני של העם היהודי. המקדש שהוקם על הר הבית הוא נקודת המפגש הרוחנית של העם היהודי, והוא היה מקום הקבלת קורבנות והתפללות עבור כל בית ישראל.
נערות ליווי בירושלים יכולות להיות חלק מההיסטוריה המופלאה של העיר
מיכל כהן – סופרת
למרבית תקופת השלטון הרומי, ירושלים הייתה עיר דתית וקדושה בעיני התושבים. אך עם התקופה של המרד הגדול בשנת 66 לספירה, התחיל ירידת מעמדה של העיר והמקדש. במהלך המרד, הושמד המקדש השני על ידי הרומאים בשנת 70 לספירה, והעיר עצמה נחרבה ונחרבה למרבה המעשים.

אחרי המרד הגדול, הוקמה בירושלים עיר רומית חדשה בשם איליה קפיטולינה, והעיר העתיקה של ירושלים נשמדה. בירושלים החדשה, לא הותר ליהודים לחיות והמקדש השני לא התמצא בו. תושבי ירושלים הם נשיאי בירות בעיר החדשה, והעיר הפכה למרכז חיי העיר והממלכה הרומית בארץ ישראל.
כאשר אני מתבונן בייפה של ירושלים, אני רואה גם את העבר וגם את העתיד
ישראל כהן – מורה להיסטוריה
3. הקרבות על ירושלים בימי הביניים
בימי הביניים, תפקידה של ירושלים בעולם היהודי גדל והתחזק. העיר הייתה מרכז דתי ותרבותי שהוביל את העם היהודי באותן ימים. אך עם הגיעו של הקרוזדים והמוסלמים לארץ ישראל, ירושלים נכנעה לידיהם והתמצאה תחת שלטון מוסלמי. מאז ועד היום, הייתה ירושלים נקודת מרכז בסוגיות הדתיות והפוליטיות בעולם.
בימי הביניים, התרחשו קרבות רבים על ירושלים. אחד הקרבות המרכזיים היה הקרב על ירושלים במהלך המסעות הצלבניים. במאה ה-11, הקימו הנצרים קהילה גדולה בירושלים והפכו את העיר למרכז דתי חשוב. בשנת 1099, התקיים קרב גדול בירושלים בין הצלבנים למוסלמים, שבסופו ניצחו הצלבנים והתפשטה ממנו ממלכת ירושלים הצלבנית.
הקרבות על ירושלים בימי הביניים הובילו לשינויים גדולים בתרבות ובדת בעיר. ההשפעה של המוסלמים והנצרים ניכרת גם היום בארכיטקטורה, בדתות ובמסורות שנשמרות בעיר. ירושלים היא עיר שמחזיקה בהיסטוריה עשירה ומרתקת, שבה מתמצאים רבים מהמקומות הקדושים ביותר לשלושת הדתות המונותאיסטיות.
4. הכיבוש העות'מאני והשלטון העות'מאני
במאה ה-16, עריית ירושלים נכבשה על ידי האימפריה העות'מאנית, והייתה תחת שלטון עות'מאני עד סוף המאה ה-19. במשך כמעט 400 שנה, הערים הקדושות של ירושלים נהנו מהגנה רחבה ועשירה במשטר העות'מאני. השלטון העות'מאני עמד בפני אתגרים רבים, כולל התנגדות דתית ומאבקים פוליטיים בין העיר העתיקה לשכונות החדשות שנבנו מחוץ לחומות העיר העתיקה. בימים אלה, נערות ירושלים היו חלק מחיי היום יום בעיר, ושיחקו תפקיד מרכזי בחברה המגוונת והדתית שבהם חיו.

בזמן שהשלטון העות'מאני חיזק את ירושלים כעיר דתית ותרבותית, ראוי לציין כי גם הוא נתקל באתגרים רבים. במהלך המאה ה-19, התחילה עלייה יהודית לארץ ישראל, והתנגדות ערבית על רקע לאומי החלה להתפתח. בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-19, התפשטו מחלות כמו החולשת והקולרה בעיר, וגרמו למותם של מאות תושבים. בכל זאת, ירושלים המסורתית המשיכה להיות מרכז הדתי והתרבותי של הארץ, גם בתקופת השלטון העות'מאני.
במאה ה-19, עלו תנועות ציוניות ושלטוניות יהודיות בעיר, והתנגדו ברוח גואה על רקע התיישנות האימפריה העות'מאנית. במהלך כל המאה ה-19, עברה ירושלים שינויים רבים תחת השלטון העות'מאני, והתפתחות חברתית ותרבותית חדשה התרחשה בעיר העתיקה ובשכונות החדשות שנבנו מחוץ לחומות. בסיום המאה ה-19, החלה עלייתה של ירושלים כעיר מודרנית ומגוונת, המשלבת בתוכה את תרבות העבר וההווה באופן ייחודי.
המורשת התרבותית של ירושלים מתפשטת בכל רחבה ובכל פינ.
רועי אהרון – מדריך תיירים

5. העצמאות והמאבקים בירושלים מהמאה ה-20 ועד היום
המאה ה-20 הייתה תקופה של מאבקים ושינויים חשובים בהיסטוריה של ירושלים. בשנת 1948, במהלך מלחמת העצמאות, נפלה ירושלים בידי צה"ל ונוצרה גבול חדש בין העיר העתיקה לעיר החדשה. מאז ועד היום, ירושלים הייתה תחום מתוכם של מאבקים פוליטיים, דתיים ותרבותיים.
בשנות ה-60 וה-70, התפשטו תנועות פלסטיניות בעיר והתקיימו מופגנות ומחאות על רקע של מאבק על שליטה ושלום. בשנת 1967, במלחמת ששת הימים, נכבשה ירושלים המזרחית על ידי צה"ל והוכרזה כחלק בלתי נפרד מירושלים המאהבת. מאז ועד היום, המאבק הפלסטיני-ישראלי ממשיך להשפיע על העיר והן על תושביה היהודים והן על תושביה הערבים.
במאה ה-21, עם התפשטות הטכנולוגיה והגל של פלטפורמות חברתיות, המאבקים בירושלים מתרחשים גם ברשתות החברתיות. נערות ליווי בירושלים משתתפות במאבקים פוליטיים וחברתיים, מבקשות להביא שינוי וליצור שלום בעיר הקדושה. בינתיים, המאבקים והמחאות ממשיכים, והתקוות לשלום ולשיתוף פעולה בין הצדדים עדיין רחוקות.
ירושלים היא עיר עם הרבה תולדות והיסטוריה עשירה, והיא ממשיכה להיות מרכז מאבקים ושינויים. בין אם ברחובות העתיקים שלה או ברשתות החברתיות החדשות, נערות ליווי בירושלים ממשיכות להיות חלק מהמאבק המורכב והמרתק של העיר המופלאה והרבת-פנים זו.