1. ראש השנה
ראש השנה הוא חג החדש של השנה היהודית. ביום זה מתחיל השנה החדשה ומתקיימות מספר מסורות ומנהגים שונים. בראש השנה מתנהגים לאכול תפוחים עם דבש ולברך על שנה טובה ומתוקה.
בראש השנה יש גם מנהג לתקוע בשופר, כלי מוזיקלי מעץ הקרן של צאן, כדי להזכיר לנו על החשבון והתשובה. ביום זה גם קוראים את מגילת רוש השנה, הסיפור על אקדמות עם יצחק.
ראש השנה הוא זמן להתקשרות עם האל ועם הקהילה היהודית. בערב ראש השנה מתקיימת תפילת מעריב ייחודית וביום החג עצמו מתקיים תפילת שחרית מיוחדת.
2. יום כיפור
יום כיפור הוא אחד מהחגים החשובים ביותר בלוח החגים היהודי. ביום כיפור מתקיימת תקון הנפש וכיפור על כל עוון. במהלך היום הזה, מתענים ומתפללים היהודים, ומבקשים מחילה וסליחה מהאל. יום כיפור נחשב גם ליום שבו כתוב תיקון הנפש של האדם והשקפת חייו.
ביום כיפור מתענים המאמינים לבקשת סליחה מהאל ומבקשים כפרה על כל עוון שעשו במהלך השנה הקודמת. ביום כיפור מתענים בצום של 25 שעות, מהשקיעה עד שקיעת השמש. במהלך הצום אסור לאכול ולשתות, וגם ללבוש נעלי עור ולרחוץ את הגוף.
בסיום יום כיפור, מסירים המאמינים קולנוע על שופר, שהוא סימן לסיום היום המיוחד וההתחלה של שנה חדשה. הקולנוע על השופר הוא תוקף של תשובה ומחילה מהאל, ומביא איתו תקווה לשנה חדשה וטובה.
סוכות
חג הסוכות הוא אחד מחמשת חגי המועד המיוחדים ביותר בלוח השנה היהודי. במהלך שבעת הימים של חג סוכות, נוהגים לקום סוכה – צריף מעץ אשר, ולקיים בתוכה את סעודותיהם. סוכה היא סוג של בית זמני שמזכיר ליהודים את המסע שלהם במדבר לארבעים שנה. האווירה בחג סוכות היא חגיגית ושמחה, והמשפחה נוהגת לקיים את המסורת ביחד ולחגוג בשמחה. בנוסף, במהלך החג נוהגים לנקות את הבית ולקיים טקס הנקיון המסמל את ההתחדשות והטהרה. חג הסוכות הוא גם זמן מיוחד להתקרבות לאלוהים ולהתפלל על מים ועל גשמים לשנה הבאה. בסופו של חג הסוכות, נוהגים לקיים טקס סיום החג בשמחה ובריקודים.
4. חנוכה
חג החנוכה הוא אחד מחגי האור של העם היהודי. במהלך שמונת הימים של חג החנוכה, אנו מציידים את ביתנו בנרות חנוכה, ומדליקים אותם בכל ערב. חג החנוכה מסמל את ניצחון המקבים על היוונים במאה השנייה לפני הספירה. כשמונה נסים נעשו במקדש השני, וכל נר חנוכה מסמל ימי הנסים האלה. בנוסף לדלקת הנרות, אנו גם מקיימים מנהגים נוספים בחג החנוכה, כגון אכילת סופגניות וסביבון, ומשחקים בסביבון ובדרדל. חג החנוכה הוא גם זמן להעביר זמן איכות עם המשפחה והחברים, ולחגוג את הניצחון והאור שהביא החג.
5. פסח
חג הפסח הוא אחד מחמישה חגי המועד המיוחדים ביותר בלוח השנה היהודי. במהלך חג הפסח מציינים את יציאת בני ישראל ממצרים ואת החירות שהם זכו לה. החג מצויין על ידי אכילת מצה, זכר לפסח הקרבן שהובא בימי הבית הראשון, וסדר הסדר שמסביר את פרטי החג.
הכנה לחג הפסח מתחילה בסוף חודש אדר, עם ניקוי הבית מכל החמץ שנשאר בו. בליל הסדר, מצוות פסח ומרור מונחות על השלחן, ונקרא סיפור יציאת מצרים מתוך ההגדה. בסיום הסדר, מנהג לאכול בישול של בשר כזית ראשון.
במהלך חג הפסח מצוין גם החגיגה של יום הבכורים, בו מציינים את קרבן החדש ואת השמחה שבו. חגיגת הפסח היא זמן למשפחה ולידידים יחד, לאכילת מצה ולהתרפקות מכל הטירות של השנה העברית.
6. שבועות
חג השבועות הוא אחד מחמישה חגי השנה שנציינים בתורה ובמסורת היהודית. החג מציין את תקופת קציר החיטה והשיבולת שהייתה נכנסת באותה תקופה. בשבועות קוראים את מגילת רות, שמתארת את סיפורה של רות המואביה שנתגיירה ליהדות ונשאה לבעלה בישראל. בחג נהגים לאכול מאכלים חלביים ולהכין מתוקים ביותר.
בחג השבועות נהגים לקרוא את מגילת רות, שמתארת את סיפורה של רות המואביה שנתגיירה ליהדות ונשאה לבעלה בישראל. בין המנהגים הנפוצים בשבועות הוא קבלת התורה – על פי המסורת היהודית, ביום חג השבועות ניתן לישראל בסיני תורה. נהגים גם לאכול מאכלים חלביים ולהכין מתוקים ביותר.
בחג השבועות נהגים לאכול מאכלים חלביים ולהכין מתוקים ביותר. המנהג הזה מתייחס לסיפור הקבלת התורה בהר סיני, שם אכלו בני ישראל רק מאכלים חלביים והכינו מתוקים לקבלת התורה. בנוסף, בשבועות נהגים לקרוא את מגילת רות, שמתארת את סיפורה של רות המואביה שנתגיירה ליהדות ונשאה לבעלה בישראל.
7. סוף השנה
סוף השנה הוא זמן מיוחד בלוח השנה היהודי, המסמל את סיום השנה היהודית והתחלת שנה חדשה. במהלך סוף השנה מתרגלים מספר מנהגים ומסורות המשמשים לקיום ולחגיגת התקופה המיוחדת זו.
אחד המנהגים הראשיים בסוף השנה הוא קידוש ליל שני של ראש השנה, שבו מברכים על כוס יין ומקיימים מנהגים מיוחדים. כמו כן, ביום כיפור מתרגלים מספר מנהגים בין היתר עילוי נשמות ותפילה בבית הכנסת.
בסוף השנה מתרגלים גם לקיים מנהגי ראש השנה, כגון תקיעת שופר וקידוש ראש השנה. כמו כן, בחג הסוכות מקיימים מסורת הושענא רבה ובשמחת תורה קורים להקהל ומברכים על התורה.
בסוף השנה, יהודים מתרגלים לברך על תפוחים ודבש, סימן לשנה טובה ומתוקה. כמו כן, מתרגלים לברך על רימונים, סימן לרביה ולזריזות במצוות.